pühapäev, 6. mai 2012

Kuidas teha filmi?

Filmitegemine meeldib nii õpetajatele kui ka õpilastele. Otsustasin kokku koondada kõik materjalid, mida ma sel teemal loonud olen, et filmitegemine lihtsamaks teha.

1. Idee, stsenaarium ja storyboard
Kõige tähtsam on muidugi leida filmimiseks hea idee. Tihti on teema ette antud, aga siis tasuks ka kõik rahulikult läbi mõelda ja kirja panna. Alustuseks peaks kirjutama stsenaariumi, kus kirjutatakse lahti, mida ja kus filmis tehakse. Mida täpsemalt on film lahti kirjutatud, seda kergem on pärast filmimist planeerida. Loomuliult võib selguda, et filmimise käigus on vaja teha stsenaariumisse muudatusi. Storyboard e piltlugu võimaldab minna veel täpsemaks ja sellisel juhul joonistatakse film piltide abil lahti. Seda võib teha paberi ja pliiatsiga või võtta appi mõni programm. Näiteks Celtx:


2. Riistvara

Kindlasti peab mõtlema sellele, millist riistvara saate filmimiseks kasutada. Järgnevalt väike video sellest:


3. Kuidas filmida
Enne kaameraga välja tormamist tasuks üle vaadata järgnev video, eriti siis, kui tegemist on esimeste katsetustega. Natuke ette teades on võimalik päris palju vigu ära hoida. Kindlasti küsige inimestelt, kas nad on nõus, et neid filmitakse ja öelge, mida plaanite oma filmiga teha.


4. Monteerimine
Kui kõik vajalik filmitud, algab monteerimine, mille käigus pannakse klippidest kokku tervikvideo. Selle tarvis on olemas nii veebipõhiseid kui ka arvutisse installeeritavaid programme. Koolielus on leida hulgaliselt erinevaid juhendeid http://koolielu.ee/tools/?tag=video. Mina eelistaks arvutisse installeeritud programme, sest videtöötlus on väga ressursimahukas ning aeganõudev.
Juhendid:



5. Heli
Võib juhtuda, et videot monteerides tuleb heli asendada või on vaja juurde panna muusika.
Heli salvestamiseks on kõige sobivam programm Audacity http://koolielu.ee/tools/read/10185.
Videot tehes peab kindlasti arvestama sellega, et ei eksitaks autoriõiguste vastu. Põhiveaks ongi tavaliselt see, et taustaks pannakse mõne oma lemmikesineja laul. Seda aga luba küsimata teha ei tohi. Kuidas leida vabasid helifaile? http://tiigrihypeharidustehnoloog.blogspot.com/2011/01/kuidas-leida-vabasid-helifaile-ning.html

6. Avaldamine
Filmi tehakse ikka selleks, et seda kellegagi jagada. Filmi võib salvestada arvutisse või siis avaldada veebis. Internetis on palju keskkondi, kus oma videot avaldada:

Kommentaare ei ole: