esmaspäev, 14. aprill 2008

IKT infotund - videod õppetöös

Videode tegemine on aina lihtsam ning nende avaldamise keskkondi on veebis päris palju. Selles infotunnis tulebki juttu erinevatest keskkondadest ning Windows Movie Makeriga filmi tegemisest.

Kõige populaarsemaks keskkonnaks on kindlasti Youtube http://youtube.com/, kust võib leida igasuguseid videosid igasuguste teemade kohta. Palju on sellist, mida koolis kasutada ei saa, aga võib leida ka tõelisi pärleid. Näiteks peaksid füüsikaõpetajatele väga sobima järgnevad eestikeelsed katsed http://youtube.com/user/kaidorei ning näiteks kehalise kasvatuse õpetaja võib leida väga erinevaid harjutusi oma tundide mitmekesistamiseks. Päris palju erinevaid videosid võib leida ka Google video keskkonnast http://video.google.com/. Õpetajatele peaks eriti sobima Teachertube http://www.teachertube.com/, kus küll iga teema kohta videosid ei ole, aga enamus sellest, mis seal on, on seotud õppetööga. Lisaks võiks õpetajatele veel soovitada Videojug'i http://www.videojug.com/ ja Howcast'i http://www.howcast.com/. Sealt võib leida päris palju videosid selle kohta, kuidas midagi teha. Loodusteaduste kohta leiab videosid Free Science Videos http://www.freesciencelectures.com/ ja Science tube'ist http://www.science-tube.com/index.php?c=start. Kuidas süüa teha selgub Foodtube'is http://www.foodtube.net/. Lisaks inglisekeelsetele keskkondadele on olemas ka eestikeelne Svoog http://svoog.com/index, kuhu õpetajad võivad üles laadida oma esitlusi ning siis neile veebikaamera ees kommentaarid peale lugeda. Lisaks lihtsatele videovaatamis- ja jagamiskeskkondadele on olemas ka keskkondi, kus saab videot otse veebis töödelda. Sellisteks keskkondadeks on näiteks Eyespot http://eyespot.com/ ja Jumpcat http://jumpcut.com/.

Selleks et videosid nendest keskkondadest üles leida on vaja varuda aega ja kannatust. Otsimine käib enamasti märksõnade järgi ja targem on sisestada märksõnu inglise keeles, sest siis on saak suurem.

Videosid on mugav töödelda programmiga Windows Movie Maker. Tegemist on programmiga, mis on arvutis olemas, kui operatsioonisüsteem on Windows XP. Töölehe leiate järgnevalt aadressilt: http://www.koolielu.ee/pages.php/03330204?txtid=7642 . Filmi on võimalik kokku panna erinevatest piltidest, videolõikudest ja helidest. Juurde saab lisada igasuguseid efekte ning tiitreid.

15. aprillil toimus Gustav Adolfi Gümnaasiumi arvutiklassis IKT infotund, mille käigus õpetajad said Windows Movie Maker'it praktiliselt katsetada. Näiteks mõni filmilõik, mis välja tuli.

Kommentaare ei ole: