esmaspäev, 3. märts 2008

Origami - armastan, ei armasta

Igal algklassiõpetajal on tulnud aeg-ajalt tegemist teha voltimisega ja reeglina jagunevad siin õpetajad kaheks. Pooled armastavad voltimist ja õpetavad seda heal meelel ja pooled püüavad seda teemat vältida ja leida tööõpetusetundideks teisi tegevusi. Voltimise ehk origami kohta on antud välja küll hulk raamatuid, aga õpetaja jaoks see tööd kergemaks ei muuda. Ideid ja jooniseid raamatud muidugi annavad, aga ikka tuleb kas ise kogu tegevuskäik pähe õppida või lapsed jooniseid lugema õpetada. Et asja mängulisemaks teha on välja mõeldud igasuguseid nippe ja isegi origamimuinasjutte.

Olgu õpetaja origamifänn või mitte, voltimist on klassis raske õpetada - lapsi on palju, kõik on erineva tempoga, ruumiline mõtlemine on väga erinev jne. Siin tuleb nüüd appi Internet, mis lahendab enamiku probleemidest. Nimelt võib veebist leida päris palju videosid voltimise kohta, kus samm-sammuliselt asi selgeks tehakse. Tutvustasin kahele origamit mittearmastavale õpetajale neid võimalusi ja praeguseks on saanud voltmisest peaaegu nende hobi.

Kuidas need voltmistunnid siis arvutiklassis välja näevad? Kõigepealt otsib õpetaja sobivad videod välja ja tuleb siis õpilastega arvutiklassi. Olenevalt arvutite arvust on õpilased kas paarikaupa või üksi arvuti taga ja voldivad video järgi, igaüks oma tempos ja nii mitu korda videot vaadates kui vaja. Tulemused on väga head. Kiiremad jõuavad mitu asja voltida ja õpetajale jääb ainult abistaja roll.

Origamivideosid on võimalik leida näiteks youtube'ist lüües sisse märksõna "origami". Üks väga tore lehekülg on ka http://pem.org/origami/

Lõpetuseks aga üks origamimuinasjutt rääkivast rebasest.