kolmapäev, 4. veebruar 2009

See tore 10-sõrmesüsteem

Et arvutiklaviatuuril kibe käsi olla ja trükkida peaaegu sama kiiresti, kui mõte jookseb, oleks arukas ära õppida 10-sõrmesüsteem. Selleks on olemas päris palju igasuguseid veebipõhiseid ja arvutisse installeeritavaid programme. Tegelikult on muidugi vaja lihtsalt püsivust ja tahtmist. Mäletan, et kunagi õppisin arvutis 10 sõrmega toksima kasutades inglisekeelset masinakirjutajatele mõeldud õpikut 20. sajandi algusest. Umbes kuu tööd ja oligi see oskus omandatud. Oleks ju tore, kui algklassides ja põhikoolis saaks õpilastel kõige muu kõrval selgeks ka 10-sõrmesüsteem. Kindlasti kulub see oskus edaspidi marjaks ära.

Veebipõhised programmid on kastuamiseks väga mugavad, kuid kahjuks ei ole need mõeldud Eesti klaviatuuri jaoks. Tark on enne harjutamist klaviatuur inglisekeelseks seada (Control Panel - Regional and Language Options) ja hiljem iseseisvalt need ä, ö, ü ja õ ära õppida.

Valisin tutvustamiseks välja 3 veebipõhist programmi, mis ei vaja isegi registreerumist:

Sense-Lang http://sense-lang.org/index.html
Ei vaja registreerumist. 15 harjutust, mis on piisavalt pikad ja kohati tüütud, et klahvide asukohad meelde jääksid. Kui mõni täht läheb valesti, näidatakse kohe õiget klahvi ja sõrme. Enne edasi ei saa, kui õige klahv on leitud. Lisaks on võimalik eraldi harjutada numbriklaviatuuri ja luua ise harjutusi. Asja teevad lõbusamaks 3 mängu.

Peter's Online Typing Course http://www.typing-lessons.org/preliminaries_1.html
Jällegi tore võimalus harjutamiseks. Piltide abil näidatakse ära sõrmede asukoht klaviatuuril ja harjutamiseks on 18 erinevat harjutust. On võimalik luua ka ise harjutusi.
Dance Mat Typing http://www.bbc.co.uk/schools/typing/
Kindlasti kõige lõbusam keskkond, mis sobib eriti hästi algklassiõpilastele. Kõik tehakse puust ja punaseks ning vahepeal löövad tantsu rõõmsad lambad. Programm töötab ka klaviatuuri vahetamata.

Typing Club http://typingclub.com/
2013. aastal leidsin veel ühe toreda keskkonna, mis on tasuta ja millel on 100 erinevat harjutust. On võimalik luua ka konto, et jälgida enda või õpilaste arengut.

Kommentaare ei ole: