reede, 6. veebruar 2009

Jälle uus parool

Praegust aega võib täiesti õigustatult pidada paroolide ajastuks. Igale poole peab sisse logima ja ennast tõestama. Kunagi panin igale poole erinevaid salasõnu ja kirjutasin neid igale poole üles. Muidugi kaasnes sellega ka probleeme ja päris tihti ei õnnestunud mul mitte ühegi valemiga parooli meelde tuletada ja see paber, kus parool kirjas oli, oli lootusetult kadunud. Siis mõtlesingi endale ühe turvalise parooli välja ja hakkasin seda kasutama igal pool. Milline on siis üks korralik parool:

  • optimaalne sümbolite arv (8-12)

  • vähemalt üks suur täht

  • parool ei tohiks midagi tähendada

  • võiks sisaldada mõnda numbrit

  • parool ei ole kuhugi kirja pandud vaid on pähe õpitud

Avastasin Internetist ühe keskkonna, mis võimaldab luua turvalist parooli http://passwordbird.com/. Ette on antud kolm välja, mis tuleb ära täita (eriline nimi, eriline sõna ja eriline kuupäev) ja seejärel vajutada nupule Create Password.

Ja teile luuaksegi salasõna. Mina sain mar01har. Kui mulle see ei meeldi, siis klõpsan Click here and I will make an new one. Pakutakse välja uus valik harmar14, har01mar, 1914harmar jne. Loodud parool on turvaline ja ainult suur täht on veel puudu täiuslikust paroolist.


Kommentaare ei ole: