kolmapäev, 7. jaanuar 2009

Ajatelgedega uude aastasse

Uus aasta on alanud ja sellega seose annavad inimesed tavaliselt endale igasuguseid lubadusi, mis on suunatud tulevikku, aga seotud minevikuga. Et need lubadused ikka meeles seisaksid ja täidetud saaksid oleks päris tore kasutada mõnda ajatelge. Ajatelgede tegemise vahendeid on veebis päris mitmeid. Järgnevalt väike ülevaade:

Lihtsa ja armsa välimusega keskkond. Sündmuste lisamisel ei saa lisada ajavahemikku. Pilte on võimalik üles laadida arvutist või vistutada veebist. Vistutamine mul ei õnnestunud. Segas see, et iga sündmuse juures oli vaja lisada ka kirjeldus. Ajateljel on kaks erinevat vaadet.


Timetoast http://www.timetoast.com/
Väga lihtne ja kasutajasõbralik keskkond. Ei saa lisada ajavahemikke. Paraku ei saa sisestada ä, ö, õ ja ü tähte, mis teeb keskkonna eestlastele mõttetuks.

Mnemograph http://mnemograph.com/

Mitte eriti atraktiivne keskkond ajatelgede tegemiseks. Kahjuks ei saa sisestada ä, ö, õ ja ü tähte ja lisada pilte. Samas on võimalik sisestada ajavahemikke.


Thinkport http://timeline.thinkport.org/
Koolidele mõeldud keskkond, mis ei vaja registreerumist. Töölaud sarnaneb vihikule. Sündmuseid saab mööda ajatelgi lohistada. Kahjuks ei saa lisada ä, ö, õ ja ü tähte. Pilte saab lisada ainult keskkonna enda varudest, mis ei ole just suured. Salvestamisel antakse projektile nimi ja parool. Selle abil pääseb hiljem toimetama.

Dipity http://www.dipity.com/

Kõige sobivama keskkonnana tundub Dipity. Keskkond on küll veidi keerulisem, kui eelnevad, kuid see-eest on ka rohkem võimalusi toimetamiseks. Hiljem on võimalik ajatelge ka vistutada. Mõned näited:




3 kommentaari:

Neeme ütles ...

Hakkasin tegema kasutajajuhendit, algul ühele, siis teisele. Määravaks sai siiski see, et Dipity on praktiliselt ainuke, mis lubab meie täpitähti.
Võib ju öelda küll, et kirjutatagu ä asemel a, ü asemel u jne, aga tegelikult peaksime ikkagi nõudma õpilastelt korrektselt vormistatud töid.

Õnnetuseks on ka Dipity'l mõned päris tõsised puudused: ta ei luba minna ajas tagasi kaugemale kui aastani 100 pKr. Ajatelje kaugemas otsas kipub ta jääma aeglaseks. Juhendi tegemise käigus jooksis mul Dipity kolmel korral päris korralikult kinni. Aga neil puhkudel oli abiks refresh.
Ja viimase häiriva asjana märgiks seda, et ajavahemike märkimine on üsna kesine. Nii et võimalustel on üsna tõsised piirid.

Aga alagaval nädalal tahaks panna õpilased Dipity'ga tööle ja eks siis selgub täpsemalt.

Mis puutub valminud juhendisse, siis selle lubas Ingrid Kooliellu panna. :)

Neeme ütles ...

Tehtud! Või kuidas nüüd öeldagi ... Tegelikult ju tegemata. Kogu kupatus jäi nii aeglaseks, et 45 minuti jooksul ei saanud mõni õpilane registreeritudki. Mõni jõudis alguse ära teha. Tunnist igatahes asja ei saanud :(

Kui nüüd keegi veel võtab katsetada, siis andku oma tulemus teada. Tahaks sotti saada, kas viga oli meie arvutiklassis või Dipity's

Ingrid Maadvere ütles ...

Gustav Adolfi Gümnaasiumis oleme ka Dipity keskkonda tundides kasutanud ja siis kõik töötas. Tõsi küll, see oli teisel veerandil. Hiljem Dipity'ga tööd tehes on mul ka olnud tunne, et keskkond on jäänud aeglasemaks.