pühapäev, 21. detsember 2008

7 suurepärast asja, mida õpetajad tehnoloogiat kasutades teevad

Eelmisel nädalal tõlkisin oma ajaveebis Doug Johnsoni artikli "7 rumalust, mida õpetajad tehnoloogiat kasutades teevad" ja süda jäi natuke valutama. Nii lihtne on ju viriseda ja kritiseerida, aga sellest pole mingit abi. Abi on toetusest, mõistmisest ja kiitusest. Õnneks avastasin, et süda oli vist valutama jäänud ka Dougil ja ta oli kirjutanud artikli "7 suurepärast asja, mida õpetajad tehnoloogiat kasutades teevad" (Seven brilliant things teachers do with technology) http://doug-johnson.squarespace.com/blue-skunk-blog/2008/12/12/seven-brilliant-things-teachers-do-with-technology.html. Järgnevalt kokkuvõte nendest positiivsetest mõtetest.

1. Toeta õpilaste tehnoloogiakasutust. Tehnoloogia võimendab seda, milles õpilased on andekad. Suurepärased õpetajad teavad, et head kirjutajad muutuvad paremateks kirjutajateks, head prantsuse keele rääkijad muutuvad paremateks rääkijateks, head matemaatika ülesannete lahendajad muutuvad paremateks ülesannete lahendajateks jne rakendades tehnoloogiat. Õpilaste jaoks ei ole tehnoloogia takistus vaid edasiviiv jõud. Suurepärased õpetajad on ka ise kogenud seda jõudu.

2. Kasuta ja leia loovalt vahendeid. On lausa uskumatu, kuidas osa õpetajaid on varustanud oma klassiruumi tehnoloogiaga. Tavaliselt ei ole seda tehtud kooli abil vaid õpetaja enda, fondide, vanemate, stipendiumite jne kaudu. Suurepäraste õpetajate klassiruumis on digifotokaid, dokumendikaameraid, arvuteid jne.

3. Kohtu vanematega pidevalt. Suurepärased õpetajad ei kohtu vanematega ainult lastevanemate koosolekul. Kasutades e-maili, kodulehekülgi, e-kooli, ajaveebe, wikisid ja telefonikõnesid saab õpetaja teha vanematest partnerid, kes on pidevalt kursis koolis toimuvaga. Nad vastavad vanemate e-mailidele. Vanemad tahavad olla kursis koolis toimuvaga, aga neil on vaja teada kuidas.

4. Luba õpilastel olla ühenduses maailmaga. Suurepärase õpetaja klassiruumil pole "seinu". Õpetaja saab aru, et homsetel kodanikel ja töötajatel on eelised, kui nad oskavad edukalt töötada koos teiste kultuuridega.

5. Võta vastu kaasõpilase roll. Üks intelligentse inimese tunnus on see, et ta tunnistab, kui ta midagi ei tea. Suurepärased õpetajad mitte ainult ei tunnista seda, et nad ei tunnegi täielikult tehnoloogiat vaid annavad oma suurepärastele õpilastele võimaluse õpetada neile midagi.

6. Kasuta õpilaste endi vahendeid. Suurepärased õpetajad teavad araabia vanasõna "Kaamelit on lihtsam juhtida sinna poole, kuhu ta läheb." Õpilased toovad aina rohkem kooli erinevaid tehnilisi vahendeid - mobiiltelefone, fotoaparaate, mänge, iPode, mp3 mängijaid, sülearvuteid jne. Suurepärane õpetaja teab, kuidas kasutada mobiiltelefone, et viia läbi küsitlusi, teha podcaste jne.

7. Rõõm avastamisest, uudsus, tehnoloogia haarab. See ei ole seotud tehnoloogiaga. See tähendab, et on tore teha lahedaid asju. Me tunneme endas last. Suurepärased õpetajad ei ole kunagi unustanud elamust, mida annab millegi laheda tegemine. Suurepärased õpetajad kasutavad tehnoloogia kaasahaaravat jõudu. Tehnoloogia ei ole lihtsalt üks lisavidin vaid midagi, mis toob avastamise, elevuse ja rõõmu klassiruumi.

Kommentaare ei ole: