esmaspäev, 6. aprill 2009

Kuidas leida tasuta muusikat?

Erinevaid õpiobjekte tehes puutuvad õpetajad tihti kokku sellega, et lisaks pildilisele väljundile oleks hea lisada oma tööle ka mõnda helilõiku. Lihtne on siis, kui oskus muusikat luua olemas ja spetsiaalne aparatuur kodus, aga seda õnne ei ole kõigil. Siis tekibki mõte kasutada kellegi teise loomingut. Autoriõigustest on aina rohkem juttu olnud ja nende vastu ei tohi õpetajad eksida. Võtsin ette ühe rännaku veebimaailmas, et leida kohti, kust on võimalik legaalselt mp3 faile arvutisse laadida, et neid hiljem oma töödesse lisada. Päris palju jäi silma lehkülgi, kus suurelt kirjas, et free music. Kui aga lähemalt litsentsitingimusi uurida, siis selgus, et nii roosiline see asi ei ole. Mõnel lehel ei olnud litsentsist üldse juttu ja mõnel lehel oli väikselt kirjas, et tegelikult ikka enamus asju on keelatud. Isiklikuks tarbeks tohib päris paljut kasutada, aga kui hiljem on soov oma meistritöö veebi riputada, siis seda teha ei tohi, sest seda võib pidada levitamiseks. Lähemalt tasub uurida keskkondi, mis kasutavad näiteks Creative Commons'i litsentsi. Kindlasti tuleb sellistelt lehekülgedelt helisid kasutades aga viidata autorile.


Otsustasin otsida heli projektiks "Kevad tuleb". Tingimused olid järgnevad:
  • formaat mp3
  • instrumentaalmuusika
  • allalaadimise võimalus
  • litsents, mis lubab helilõiku muuta ja levitada
  • muusika tekitab kevadetunde

Free Music Archive http://freemusicarchive.org/
Lehekülge haldab WFMU raadiojaam USA-st, kes on eeskujuks võtnud Creative Commons'i litsentsi. Muusikat on võimalik otsida stiili, märksõna, litsentsi jne järgi.


The Freesound Project http://www.freesound.org/index.php
Üks minu lemmiklehekülgedest, kust saab alla laadida lühikesi heliklippe. Kui on vaja koera haukumist või auto mürinat on see just õige koht. Audioklipid on kasutajate koostöö tulemus ning avaldatud Creative Commons'i litsentsi alusel. Audioklippide allalaadimiseks peab registreeruma.

Royalty-Free Music http://incompetech.com/m/c/royalty-free/
Muusika kasutamisel peab ainult viitama autorile. Otsida saab ka tunde järgi.



Jamendo.com http://www.jamendo.com/en/
Loogiliselt üles ehitatud keskkond muusika jagamiseks. On võimalik otsida Creative Commons'i litsentsi järgi.

Keskkonnast võib leida päris palju erinevat muusikat, kuid enamuse eest peab paraku maksma. Kui aega ja tahtmist on, siis on siiski võimalik üht-teist leida, mida võib vabalt arvutisse laadida. Laule on võimalik otsida Creative Commons'i litsentsi järgi (Music - License Songs and Beats). Full song info kaudu on võimalik näha, kas faili saab alla laadida.




CCMixter.org http://ccmixter.org/
CC näitab ise, et tegemist on leheküljega, kus võib leida Creative Commons'i litsentsiga muusikat. Kasutasin otsinguks Find Music ja siis valisin märksõnapilve (Tag Cloud). Litsents on kohe kõrval näha ja allalaadimiseks tuleb valida Downloads.

Kommentaare ei ole: