laupäev, 18. veebruar 2012

Lihtne 3D modelleerimine

Innovatsioon ja tehnoloogia on üks uue õppekava läbivatest teemadest. Selle teema raames võib rääkida ka 3D modelleerimisest, millega koolides tegelevad nii poiste tööõpetuse õpetajad CNC tööpingi abil, kui ka joonestamisõpetajad, kes arvutiklassis tunde annavad. Siiani on põhiliselt räägitud kahest programmist: Google SketchUp http://sketchup.google.com/ ja SolidEdge http://www.plm.automation.siemens.com/en_us/products/velocity/solidedge/index.shtml. Google SketchIUp'i saab veebist tasuta alla laadida, paraku pole väga palju häid eestikeelseid juhendeid programmi kohta. SolidEdge'i on üldhariduskoolidel võimalik tasuta kasutada. Selleks peab pöörduma Tiigrihüppe SA poole. Palju on olnud ka konkursse http://tehnotiiger.blogspot.com/ ja koolitusi ning ka juhendeid on Internetis palju. Probleemiks on see, et tegemist suhteliselt keerulise programmiga, mis lõpuni suudab haarata ainult tõelisi fänne.

Tegelikult saab aga alustada 3D modelleerimisega väga lihtsalt. Leidsin kaks veebipõhist programmi, mida ei pea isegi arvutisse installeerima ning millega saavad hakkama ka algklassiõpilased.
Tinkercadhttps://tinkercad.com/
Esimesena jäi silma Tinkercad, mis kahjuks töötas ainult Google Chromega, aga see-eest oli tõeliselt lihtne ning loogiline. Tegin abiks väikese juhendi ka.


3Dtin http://www.3dtin.com/
3Dtin pakub natuke rohkem võimalusi ning mis on eriti tore, siis keskkond kasutab CC litsentsi by-sa. See tähendab, et ma võin soovi korral ka teiste loodud asju edasi arendada.


Mida nende programmidega koolis teha võiks:
  • Ainevaldkonnas "Tehnoloogia" on sisse kirjutatud, et võimalusel kasutavad õpilsed toodete disainimiseks arvutit. Igas koolis küll CNC pinke ei ole, kuid kindlasti on ka disainiprotsess huvitav ning loovust arendab.
  • Algklassiõpetajad võiksid kindlasti 3D modelleerimist kasutada. Hea on see, et seda on võimalik lõimida erinevate õppeainetega. Näiteks saab ju edukalt tootele kasutusjuhendi kirjutada, mille eest saab eesti keeles hinde panna.
  • Matemaatikas on lausa eraldi teema geomeetria. Selle raames saab edukalt asju disainida ning siis pindala, ruumala arvutada.
  • Kindlasti puudutab disain ka kunstiõpetajaid. Miks mitte disainida mõni tore mööbliese.

Kommentaare ei ole: