teisipäev, 1. september 2009

Millised programmid peaksid olema arvutiklassis

Tegelikult kolib kogu programmimaailm veebikeskkonda ja arvutisse ei peagi enam varsti midagi installeerima. Aga ometi tahan ma kindlust, et kui Internetti ei ole, siis ei pea tundi arvutiklassis ära jätma. Millised on aga need programmid, milleta ma ühte arvutiklassi ette ei kujuta. Jätsin meelega välja kontoritarkvara. See on iseenesestmõistetavalt arvutites mingil kujul olemas. Järgnevas loetelus on ainult tasuta saadavad programmid.

Joonistus- ja pilditöötlusprogrammid
ArtRage http://www.artrage.com/
Tõeline lõuend, millele saab virtuaalselt maalida. Värvid segunevad ja saavad pintslilt otsa.

Irfan View http://www.irfanview.com/
Väike ja lihtne programm, mis palju ei luba, aga oluliseda asjad teeb ära. Punased silmad saab fotodelt ära ja pildid väiksemaks. Väga tore on hulgikonverteerimisvõimalus.

Paint.NET http://www.getpaint.net/
Mitte kõik koolid ei saa lubada endale Corelit ja Photoshop'i. Tegelikult saab päris palju ära teha ka Paint.NET'i abil. Võimalik on töötada kihtidega ja kasutada erinevaid efekte.
Juhend: http://paintnet.pbworks.com/

Filmide vaatamiseks
VLC Media Player
http://www.videolan.org/vlc/
Enamasti vaadatakse küll filme Windows Media Player'iga, aga tihti juhtub nii, et mõnda plaati see programm lihtsalt ei mängi. VLC Media Player nii pirtsakas ei ole ja aitab ikka hädast välja.

Audio
Audacity
http://audacity.sourceforge.net/
Helitöötlust koolides palju ei tehta, aga võiks. Pange õpilased võõrkeeles luuletusi lindistama ja kasu saavad kõik. Audacity on üks võimsamaid vabavaralisi programme, mis lindistada aitab.

Mõistekaardid
VUE
http://vue.tufts.edu/
Mõistekaarte on koolis ikka vaja teha. Kui õpetaja on neid siiani teinud MS Word'iga, siis VUE't nähes läheb tal silm särama. Kui õpetaja on teinud mõistekaarte näiteks Inspirationiga (tasuline tarkvara), siis sellele programmile jääb VUE muidugi alla.
Juhend: http://koolitaja.eenet.ee/pg/tools/read/1775

Õpetajatele
HotPotatoes
http://hotpot.uvic.ca/
HotPotatoes'i abil saab lihtsalt luua erinevaid teste. Ja tegelikult ei pea teste looma ju ainult õpetajad, ka õpilased võiksid siin appi tulla.
Juhendid: http://koolitaja.eenet.ee/pg/tools/read/1891

Algklassid:
Drawing for Children
http://drawing.gamemaker.nl/
Joonistusprogramm kõige väiksematele. Sobib ideaalselt esimesteks arvutitundideks. Kõik menüüd on pildid ja teevad töö programmiga väga lihtsaks. Lisaks pungil pliiatsitopsile leidub veel hulgaliselt pilte, millega oma tööd kaunistada.
Juhend: http://drawingforchildren.wikispaces.com/

Sebran http://www.wartoft.nu/software/sebran/estonian.aspx
Lihtne eestikeelne mäng, mille abil saab selgeks eesti keel, matemaatika ja arvuti. Sobib esimesele klassile. Arvutiklassis, kus õpilaste õigused piiratud, on vaja selle programmi kaustale anda õigused kõigile kasutajatele. Muidu võib ette tulla ebameeldivaid üllatusi.
Juhend: http://sebran.pbworks.com/

Gcompris http://gcompris.net/
Jällegi üks tore palju arendavaid mänge sisaldav programm, mis sobib 1.-4. klassini.
Juhend: http://gcompris.wikispaces.com/

Matemaatika:
JPokker http://www.audentes.ee/~anti/matop/mangud.html
Anti Teepere loodud programm, mille abil saab hasartselt ja põhjalikult meelde tuletada jaguvustunnuseid.

GeoGebra http://www.geogebra.org/cms/
Selle programmita ei kujuta vist ükski arvutit armastav matemaatikaõpetaja tunde enam ette. Geomeetria ja algebra saavad palju selgemaks. Programmi saab küll käivatada ka veebist, aga ega ettevaatlikkus liiast ole.

Tõenäosusteooria http://www.ise.ee/cdrom/cd2/toenaosus/index.htm
See on teema, mis leiab käsitlemist gümnaasiumis. Programm ise on vana, aga täiesti kasutuskõlblik. Arvutiklassis on jällegi sellele kaustale vaja anda õigused kõikidele kasutajatele.

Geograafia:
GoogleEarth
http://earth.google.com/
Virtuaalne reisimine teeb elu kindlasti põnevamaks ja mitte ainult geograafia tunnis.

Geora http://www.hot.ee/geora/geora.htm
Jälle üks vana programm, mis ometigi köidab õpilasi. Arvutiklassis on vaja programmi kaustale anda õigused kõikidele kasutajatele.

Kommentaare ei ole: