pühapäev, 2. september 2012

Sotsiaalsed õpikeskkonnad

Uue kooliaasta alguses otsustasin uurida, milliseid toredaid õpikeskkondi olemas on. Jätan praegu kõrvale tavapärased Moodle ja VIKO ja keskendun neile, mis sarnanevad sotsiaalvõrgustikele. Olen aastaid kasutanud Kiblogi, kuid lisaks sellele on kindlasti olemas ka teisi põnevaid tasuta keskkondi. Mõtlesin järgi, mida ma ühelt keskkonnalt ootan ning tegin hindamismudeli.

1. Kas keskkonda saab muuta avalikuks ja privaatseks? (2 punkti) Paljud keskkonnad on kas vaikimisi avalikud või siis privaatsed. 2 punkti saab keskkond selle eest, kui saab teatud postitused teha avalikuks või privaatseks. 1 punkti sel juhul, kui saab avalikuks või privaatseks muuta kogu keskkonna.
2. Keskkonna välimus ja lihtsus.(2 punkti)
3. Kas õpilaste registreerurmine toimub e-maili lisamata ja õpetaja saab kontosid hallata? (2 punkti) Eriti väiksemate õpilastega tekib probleeme, kui on vaja lisada e-mail. Hea oleks see, kui kontode haldamine on õpetaja käes. Siis saab vajadusel kiirelt muuta parooli ja lahendada probleeme.
4. Kas postitusse saab lisada erinevaid veebipõhiseid elemente? (1 punkt) Väga palju toredat saab ju veebis korda saata ja hiljem seda siis koodiga postitusse vistutada.
5. Kas kommenteerimine on võimalik? (1 punkt). Kommenteerida peaks saama kõike: postitusi, faile, teste jne.
6. Kas saab lisada faile? (1 punkt) See punkt on pandud mõttega, et näiteks Blogger faile lisada ei luba.
7. Kas saab koostada teste? (1 punkt) See punkt sai sisse pandud, kui avastasin, et paljud keskkonnad seda võimaldavad. See on kindlasti boonuseks.
8. Kas saab siduda mõne teise keskkonnaga? (1 punkt) Mulle meeldib see, kui saan siduda keskkonna mõne teise keskkonnaga, näiteks Facebook või Google. Kohe on kergem sisse logida ja asju jagada.

Class.io http://class.io/
(0+1+0+0+1+1+0+1=4 punkti)
Class.io on Google kontoga seotud keskkond, kuhu saab sisse logida Google kontoga ja ka õpilastelt oodatakse Goole kontot. Kui kool kasutab Google Apps teenust, siis tasub keskkonda katsetada. Teste teha ei saa, kuid faile lisada saab.

Schoology https://www.schoology.com/
(0+1+0+1+1+1+1+0=5 punkti)
Tegelikult see keskkond mulle meeldis. Õpilased peavad küll registreerumisel lisama e-maili, kuid iseenesest on keskkond lihtne ja palju võimalusi pakkuv. Saab lisada erinevaid faile ja pildialbumeid. Testide koostamine on palju võimalusi pakkuv ning lisada saab ka matemaatilisi sümboleid.

Twiducate http://www.twiducate.com/
(0+1+2+1+1+0+0+0=5 punkti)
Lihtne keskkond, mis võimaldab kergelt postitada oma mõtteid ning panna üles linke ja olulisi kuupäevi. Keskkonna välimus väga atraktiivne ei ole. Õpilaste lisamine ja haldamine on kerge. Faile lisada ja teste koostada paraku ei saa.

Edu20.org http://www.edu20.org/
(0+1+2+1+1+1+1+0=7 punkti)
Tegelikult väga võimekas ja palju pakkuv keskkond, mis on aga siiski liiga keeruline. Võimalusi õpikeskkonna disainimiseks on palju. Saab lisada blogisid, wikisid, vestlusi jne. Võimalust muuta keskkonda avalikuks ma ei leidnud. Õpilased registreerib õpetaja ning seejärel saavad õpilased koodi, mille abil klassi registreeruda. Suhteliselt keeruline süsteem, millest arusaamiseks kulus päris palju aega. Koolile luuakse oma aadress (N: gag.edu20.org).

Edmodo http://www.edmodo.com/
(2+2+1+1+1+1+0=8 punkti)
Väga sümpaatne keskkond, mis sarnaneb Facebookile. Vaikimisi on keskkond suletud, kuid üksikuid postitusi saab muuta avalikuks. Kõik on lihtne ja selge. Õpilased registreeruvad ise ning soovi korral võivad lisada e-maili. Hea on seda teha, sest kui parool ununeb, siis õpetaja siin aidata ei saa. Grupiga liitumine toimub koodi abil. Postitusse saab lisada igasuguseid veebipõhiseid elemente ning failide jaoks on lausa oma raamatukogu. Test saab koostada 4 eri liiki tüüpi küsimustega (jah/ei, lünk, mitmikvalik, lühivastus). Lisaks testidele saab koostada ka polle ning anda tähtajaks ülesandeid. Ühegi teise keskkonnaga Edmodot siduda ei saa.



Kommentaare ei ole: