laupäev, 17. september 2011

Ajatelgede võrdlus

Ajatelgede kasutamine on päris levinud võte nii mitmeski aines. Lisaks tavapärasele ajaloosündmustele või elulugudele võib ajatelgi kasutada ka hoopis teisel otstarbel. Miks mitte pidada ajatelje abil klassi või kooli kroonikat, jälgida ja analüüsida oma arengut jne. Ajatelgede tegemise teevad lihtsaks erinevad veebipõhised programmid. Millist aga valida. Siret Lahemaa abiga on valminud järgnev võrdlus.

Vaatluse alla tulid järgnevad punktid:
1. Registreerumise lihtsus. See tähendab, milliseid andmeid registreerudes küsitakse. 2 punkti saab keskkond, kus küsitakse ainult kasutajanime, parooli ja e-maili.
2. Kas keskkond on äkki seotud mõne muu keskkonnaga (Facebook, Google jne), mis teeb registreerumise veel lihtsamaks. Iga keskkond annab ühe punkti.
3. Mitu tasuta tasuta ajatelge saab luua?
4. Kas on võimalik muuta kujundust?
5. Kas on võimalik lisada sündmuseid enne Kristust?
6. Kas saab lisada sündmust ainult aastaarvuga?
7. Kas saab lisada vahemikku?
8. Kas ja kuidas saab lisada pilte? Kas veebist või arvutist?
9. Kuidas toimub videote lisamine?
10. Kas on võimalik ajatelge vaadelda erinevates vaadetes?
11. Kas on võimalik jagada ja teha koostööd?
12. Kas ajatelge saab vistutada?


Dipity
18 p
Timetoast
11 p
Timerime
14 p
Timeglider
9 p
xTimeline
15 p
1. Registreerumine
1 2
2
1
2
2. Konto ühendamine
1
1
0
0
0
3. Tasuta (arv)
1(3) 2(?)
2(lõputu)
1(5)
2(?)
4. Kujundus
4
1
1
0
1
5. Enne Kristust
1
0
1
1
1
5. Ainult aastaarv
1 0
1
1
1
6. Vahemik
1 1
1
1
1
7. Pildid
2 1
2
2
2
8. Videod
1 0
1
0
1
9. Vaated
3 2
1
1
2
9. Koostöö, jagamine
1 0
1
0
1
10. Vistutamine
1 1
1
1
1


Timeglider (9 punkti) https://timeglider.com/
Kõige vähem punkte sai Timeglideri keskkond. Minu jaoks oli tegemist suhteliselt harjumatu ülesehituse ja kujundusega keskkonnaga. Registreerumisankeet on pikk. Lubab luua 5 tasuta ajatelge. Pilte saab lisada veebist ja arvutist üles laadida. Koostööd kahjuks teha ei saa.

Timetoast (11 punkti) http://www.timetoast.com
Minu üllatuseks sai Timetoast nii vähe punkte. Tegemist on keskkonnaga, mis on mulle alati meeldinud. Timetoasti keskkonda saab siduda Facebookiga. Ajatelgede arvule piiranguid ma ei leidnud. Kujundust eriti paraku muuta ei saa. Saab muuta taustavärvi ja logo. Enne Kristust sündmuseid ja ainult aastaarvu lisada ei saa. Pilte saab lisada arvutist ja videoid lisada ei saa. Koostöö ei ole paraku võimalik.

Timerime (14 punti) http://www.timerime.com/
Meeldivadi üllatusi pakkuv keskkond. Piiramatult saab luua ajatelgesid, kuid ühele saab lisada maksimaalselt 100 sündmust. Kujundust küll muuta ei saa, kuid saab jällegi muuta logot. Väga tore on see, et saab lisada helifaile, määrata sündmuste olulisust (suurm-väiksem), luua perioode ja teha koostööd.

Xtimeline (15 punkti) http://www.xtimeline.com/
Täiesti üllatuslikult tuli see keskkond teiseks. Väga kasutajasõbralik ja mugav see ei olnud, kuid kõik vajalik sai tehtud. Seetõttu tulid ka nii head punktid. Tasub edasi uurimist.

Dipity (18 punkti) http://www.dipity.com
Selle keskkonnaga ma kunagi alustasin ja ei ole üllatav, et Dipity võitis. Registreerumiseks on vaja lisada ka oma ees- ja perekonnanimi. Suureks plussiks on võimalus siduda kontot Facebookiga. Kahjuks saab tasuta luua 3 ajatelge 150 sündmusega. Kujundusi väga palju pole, ainult neli. See-eest saab aga lisada väga erineval kujul sündmuseid, pilte ja videoid. Dipity hiilgab üldse oma tohutute võimalustega. Näiteks võite te tõmmata ajateljele oma blogipostitused.

Kommentaare ei ole: