reede, 19. juuni 2009

Prezi - uut moodi esitlused

Esitlusi läheb õpetajatel ikka oma töös vaja ja enamasti kasutatakse nende tegemiseks MS PowerPoint'i või midagi muud analoogset. Mõnda aega tagasi avastasin aga veebist hoopis toredama võimaluse esitluste tegemiseks Prezi http://prezi.com. Tegemist on areneva keskkonnaga, mida toimetavad ungarlased ja mis on tähelepanu võitnud ka juba Silicon Valleys. Peale konto loomist saab 100 MB tasuta ruumi esitluste tegemiseks, kõik tasuta konto alt loodud esitlused on avalikud. Alguses on kõik väga segane, sest keskkonnal on hoopis teine loogika, aga kui harjuda, siis läheb kõik paika. Kogu tegevuse juhtimiseks on vasakul üleval sinised ringid. Esitluse tegemine käib Place ringi abil. Esitlusele saab lisada pilte, videot, teksti, raame ja jooni. Kõik toimub nagu ühe suure seina peal, kuhu saab kirjutada ja pilte kleepida. Objektide liigutamiseks, pööramiseks ja suurendamiseks kasutatakse triibulist ringi. Kui kõik oluline on valmis, siis saab määrata tee (Path), kuidas esitlemisel info vahel liikuda. Esitluse vaatamiseks tuleb klõpsata Show ringil ja salvestamiseks File ringil. Õnneks on algajatele abiks tehtud videod, mis kõik olulise ära selgitavad. Mis mulle veel väga meeldis, oli see, et esitlusi sai ka arvutisse alla laadida. Tihti on ettekannet tehes probleeme Internetiühendusega ja siis on lahenduseks allalaetud esitlus. Kindlasti on tegemist ühe põneva keskkonnaga, mida tasub katsetada.

laupäev, 13. juuni 2009

Kaasaegsest õppijast

Ettkanne Tiigrihüppe ideelaadal



Ettkeanne Prezi keskkonnas http://prezi.com/101025/

kolmapäev, 3. juuni 2009

Vahendid projektitööks - esitlus

Uued vahendid projektitööks

ETwinningu http://www.etwinning.net/et/pub/index.htm koolitustel oleme ikka üritanud tutvustada uusi programme ja veebilehekülgi, mille abil on mõnus projekte teha. Tegelikult ei ole tegemist päris uute vahenditega. Lihtsalt need toredad asjad ei ole varem silma hakanud, aga kindlasti väärivad katsetamist.


1. Glogster http://www.glogster.com/edu/
Virtuaalsete plakatite tegemise keskkond. Võimalik lisada pilte, teksti, taustu, raame, heli, videot jne. Koolide jaoks on loodud eraldi osa, kus on võimalik ühel õpetajal registreerida ka kuni 200 õpilast.
http://ingridmaadvere.glogster.com/glog-5284/


2. Animoto http://animoto.com/
Väga lihtne ja loogiline keskkond, mis võimaldab teha piltidest video. Juurde saab lisada tekste ja heli. Tasuta saab luua 30sekundilise video. Tõestades, et olete õpetajad, saate piiramatud võimalused.











3. Scribble Maps http://scribblemaps.com/
Google Maps on kõigile tuttav keskkond. Scribble Maps lubab aga kaartidele peale joonistada ja kirjutada. Lisada saab ka pilte ning hiljem on valmiskaarti võimalik saata ja jagada.


http://www.scribblemaps.com/#id=iImtlOXzxw

4. Creately http://creately.com/
Mõistekaartide loomise veebipõhine vahend. Lihtne ja palju võimalusi pakkuv. Konto aktiveerimist pidi päeva ootama ja Internet Explorer lülitas ennast mitu korda välja. Kui kogu aeg salvestada, siis palju kaduma ei lähe. Kaarti saab jagada ja arvutisse salvestada.




5. Awesomehighlighter http://www.awesomehighlighter.com/
Virtuaalne marker, et märgistada teksti ja lisada märkmeid veebilehtedele. Hiljem on võimalik veebiaadressi kaudu oma märkmeid jagada. Märkmete lisamine töötas Mozilla brauseriga.


http://awurl.com/Mhz6mo4yW

6. Openzine http://www.openzine.com/
Veebiajakirjade tegemine. Võimalik on kujundada kaant ja kirjutada artikleid. Lisada saab pilte ja videosid youtubest.
http://www.openzine.com/aspx/PublisherZine.aspx?ID=8594

7. Fo.reca.st http://fo.reca.st/surveys/home
Pollide koostamise keskkond. On võimalik luua 10 tasuta küsitlust, millele võib koguda lõputult vastuseid. Lisada saab ka meediat.