kolmapäev, 19. august 2009

Kas päikeseprillid või vihmavari?

Ilm ja ilmast rääkimine on ikka eestlaste hulgas armastatud teema olnud ning kui raadiost või telekast loetakse ilmateadet, äratab see kõigi tähelepanu. Ilma ennustamine on samuti läbi aegade au sees olnud. Tänapäeval ei pea õnneks enam ennustamiseks metssealt põrna laenama vaid võib pöörduda veebiavarustesse, kus on tohutult erinevaid keskkondi. Loomulikult on kõigil oma lemmikud, mille abil otsustada, kas võtta kodust lahkudes kaasa päikeseprillid või vihmavari.

Kõige tuntum keskkond on vast http://ilm.ee/, kust infot ammutada.
Eestlastel on aga alati olnud tunne, et kindlasti ennustatakse kusagil mujal ilma täpsemalt. Siret Lahemaa Hiiumaalt soovitas ühte Norra lehekülge http://www.yr.no/, kus on võimalik kellaajaliselt vaadata, millal sadama hakkab. Selleks on kohe esilehel mudel, kus on kahe päeva pilvede liikumine näha.

Tegelikult võib analoogse kaardi leida ka EMHI kodulehelt. Selleks tuleb avalehelt valida Ilmaprognoosid - HIRLAM mudel - Väike mudel. Edasi saab juba valida selle, kas huvi pakub temperatuur, sademed või tuul. Ja jällegi võib kellaajaliset jälgida, mis väljas toimub. Aitäh Triina Predenile selle lingi eest.

Ja lõpetuseks natuke nalja ka. Silma jäi lehekülg "Kas hakkab sadama" http://goingtorain.com/. Tuleb sisestada vaid oma linna nimi ja kohe on vastus näha. Tallinnas võib võibolla täna hakata sadama. Väiksemate kohtada elanikud seda lehekülge kahjuks kasutada ei saa.

1 kommentaar:

Kaidi ütles ...

Omalt poolt julgen soovitada ka www.windguru.com.
Tegemist on surfarite põhilise ilmateatega, mis eksib haruharva.
Kasutada saab vabalt tasuta, kuid infohulk on seljuhul minimaalne. Registreeritud [loe: tasulised] kasutajad aga saavad väga täpse ilmateate neist vaatepunktidest, mis neid huvitab.