neljapäev, 9. oktoober 2008

Mis on teksti taga?

Sel nädalal jäid mulle silma, kaks väga lihtsat veebikeskkonda, mis võimaldavad vaadata teksti taha. Eesti keele ja kirjanduse tunnis loetakse ikka erinevaid tekste ning arutletakse, mida üks või teine sõna, rida, jutt või raamat tähendavad. Vaatame, mis jääb näiteks Jaan Tätte laulu "Närvid" (http://research.cyber.ee/~lipmaa/luule/arhiiv/TatteJ.php) taha.

Wordle (http://wordle.net/ ) on keskkond, mis sisestatud või kopeeritud tekstist teeb märksõnapilve. Märksõnapilves on võimalik muuta värve, fonti ja paigutust. Märksõnapilve saab välja printida ja salvestada. Mina kasutasin Print Screeni nuppu ja tulemus on järgmine. Kõige suurmalt on sõnad, mida on laulus kõige rohkem.


Teine keskkond (http://www.text-image.com/index.html) konverteerib teksti pildiks. Arvutist tuleb otsida sobiv pilt. Seejärel sisestage tekst. Jälgige, et te valite Characters alt Sequence'i, sest muidu paigutatakse tähed juhuslikult. Lisaks sellele saab valida veel teksti suurust, tausta värvust jne.

3 kommentaari:

Siret ütles ...

Wordlega ma kevadel katsetasin oma ajaveebi peal - kmkm....pidevalt korduvad sõnad tulid ka välja :) Nii saaks ehk kirjandist sõnakordusi otsida ;) Aga tegelikult on sõnapilv armas ka niisama.
Tekst pildiks oli uus ja vahva asi.

PIIA ütles ...

Minul pole õnnestunud oma arvutist Wordle'd avada, kuigi olen kõikvõimalikud piirangud maha võtnud...

Ingrid Maadvere ütles ...

Wordle töötas Mozillaga paremini. Internet Exploreriga ei saanud mina ka asja tööle.