esmaspäev, 27. august 2012

Esimesed katsetused Apple maailmas

Kuna töötan lisaks Tiigrihüppe Sihtasutusele ka Gustav Adolfi Gümnaasiumis, siis sain sel suvel katsetada ühte iPAD'i ja MacBook Pro'd. Eesmärgiks oli luua õppematerjale, mida uuel kooliaastal õpilastega kasutada. Apple tooted näevad küll väga kenad välja, kuid alguses võtab aega, et harjuda natuke teistmoodi süsteemidega. Puutusin kokku ka paljude karidega, mille lahendamisele kulus mõnikord päris palju aega. Panen need karid ja võimalusel ka lahendused kirja.

1. Kuidas teha Apple ID ilma krediitkaardi numbrit sisetamata?
iPAD'i lahti pakkides tekkis kohe tahtmine hakata kasutama erinevaid app'e. App'id on väikesed programmid või rakendused, mida saab tõmmata iPAD'i AppStore'st. Selleks on vaja aga kontot. Kontot tehes selgus, et sisetama peab ka krediitkaardi numbri. Kuna plaanisin katsetada ainult tasuta app'e ja lisaks sellele ei tahaks isiklikku krediitkaarti kuidagi töökohas kasutada, otsisin teist lahendust. Õnneks aitas Google ja mul õnnestus teha konto ilma krediitkaardita. Tegin selle kohta ka juhendi: http://www.slideshare.net/ingridmaadvere/apple-id-loomine-krediitkaardita

2. Kuidas leida app'e?
AppStore'ist võib leida väga palju tasuta app'e, kuid lisaks sellele tasub kindlasti ka googledada, et teada saada, kuidas ühte või teist app'i on õpetajad oma töös kasutanud. See hoiab kõvasti aega kokku. Mõned näited:
http://appsineducation.blogspot.com/
http://www.essaacademy.org/apps-we-use.html
http://mulloverthings.com/2011/08/23-best-free-ipod-ipad-apps-without-ads-for-education/ 
http://ipadschools.wikispaces.com/

3. Kuidas luua õppematerjale iBook Authoriga?
Mac'i jaoks on loodud tasuta raamatute tegemise programm iBook Author. Tore on see, et selle programmi kohta on olemas ka juba eestikeelsed juhendid http://ibooksauthor.weebly.com/. Alustuseks proovisin iBook Author'isse sisetada juba ühte valmis raamatut, mis räägib Gustav Adolfi Gümnaasiumi raamatukogu ajaloost. Teksti kopeerimisel ja piltide lisamisel probleeme ei tekkinud. Suureks plussiks oli see, et lisada saab galeriisse hulgaliselt pilte. Paberraamatutes on piltide arv alati limiteeritud. Teiseks katsetuseks kujunes nn iPAD'i aabits, mille abil õpilased I klassis saaksid õppida.

4. Kuidas lisada iBook Authorile väliseid vidinaid?
iBook Authori programm lubab lisada raamatule pilte, videoid, heli, test ja idee poolest ka HTML koodi. Ometi ei õnnestunud kuidagi lisada mõnest veebikeskkonnast elementi: näiteks YouTube'st videot. Tundub, et programm on loodud nii, et väliseid vidinaid lisada ei saa.

5. Kuidas lisada iBook Authorile videofaile?
Filmisin tavalise digiseebikaga hulga filmiklippe, mida tahtsin lisada programmi. Nii lihtne see aga polnud. Millegipärast nõudis programm mingit teist tüüpi faili. Katsetasin läbi hulga konvertereid, kuid kõige paremaks lahenduseks oli see, et avasin videofaili iMovie'ga ja salvestasin siis selles programmis vajalikku formaati.

6. Kuidas lisada iBook Authorile helifaile?
Lisaks videole tahtsin lisada ka mp3 faile. Ka nende puhul polnud alguses asi üldse kerge. Suure otsimise ja katsetamise tulemusena selgus, et kõige parem on faile konverteerida iTunes kaudu. Avad faili, valid Advanced ja Create AAC Version. Seda tüüpi faili saab lisada raamatusse.

7. Kuidas iBook Authori raamatut avaldada?
Valmis raamatut peaks saama avaldada iBookStore'is, kuid selleks on jällegi vaja sisestada krediitkaardi number ning seejärel vaadakse raamat enne avaldamist üle. Mina seda teha ei saanud, sest krediitkaardi numbrit ma sisestada ei tahtnud. On olemas keskkond iTunesU, kuhu õpetajad saavad teha kursuseid ning raamatuid otse üles laadida. Paraku ei saa sinna kontot teha, sest selline riik nagu Eesti puudub sootuks. Ainsaks võimaluseks raamatu jagamiseks oli lisada fail iTunes'i ja seejärel ühendada iPAD arvutiga.

neljapäev, 23. august 2012

teisipäev, 21. august 2012

Jälle üks keskkond on ära kadunud :(

Web 2.0 vahendid on küll väga head, aga paraku peab arvestama alati sellega, et need võivad muutuda või ära kaduda. Tean paljusid, kes olid kurvad, kui ära kadus Picnik. Juulis selgus, et Wikispaces on mõnes mõttes muutunud tasuliseks. Nimelt peavad kõik kasutajad maksma 1 dollari või muutuvad nende wikid privaatseks.
Üheks võimaluseks, kuidas kiirest leida asendus kadunud keskkonnale on Moreofit http://www.moreofit.com/, mis leiab analoogseid keskkondi.