pühapäev, 29. aprill 2012

Videod "Miks ma uurin?"

Uurimistööd on uue õppekava järgi muutunud koolides väga oluliseks. X Prize Foundation korraldas videote võistluse, mis pidid andma vastuse küsimusele "Miks ma uurin?" http://www.citizenglobal.com/xprize/exploration#!/submit/Whydoyouprizeexploration. Vaatasin neid videoid ja kohe tekkis mõte, et tegelikult sobiks need väga hästi inspireerima õpilasi nende uurimistöödes. Võiduvideo kuulub Joe Caprale, kes tegi 17 päeva jooksul pildistas Islandi loodust. Tulemus on väga ilus ja võimas. Ka teised videod väärivad vaatamist.

kolmapäev, 18. aprill 2012

Lugerist ja e-raamatutest

Lugerid on juba ammu poodidesse jõudnud, aga siiani olin ikkagi eelistanud paberkandjal raamatuid. Tänu Siret Lahemaale, kes soovitas endale luger soetada, ostsin endale ka selle seadme. Nüüd olen juba kuu lugeri kasutaja olnud ning ei kahetse. Et mitte reklaami teha, siis jätan nimetamata, millise lugeri ostsin. Seda peab igaüks ise otsustama. Abiks on veebis hulk artikleid ja videoid:
Kui aga luger soetatud, siis on järgmiseks mureks, kust saada lugemiseks raamatuid. Otsustasin alustada tasuta raamatutega. Neid on paraku eesti keeles vähe, kuid kes inglise keelt loeb, leiab lugemist palju. Üheks toredaks võõrkeelseks keskkonnaks on http://www.gutenberg.org/, kust saab raamatuid erinevas formaadis alla laadida. Lugerisõbrad soovitavad ka http://www.scribd.com/ keskkonda pilk peale visata. Millist raamatupoodi aga Eestis valida? Tegin ühe võrdluse, et välja selgitada, kus on kõige rohkem raamatud, kus on kõige soodsamad ja kust on kõige mugavam otsida. Kriteerimiteks on:
  1. Kui palju on eestikeelseid raamatuid?
  2. Kui palju maksab A. H. Tammsaare "Tõde ja õigus I". Tammsaare teosed tulid just vabasse kasutusse, sest autori surmast möödus rohkem kui 70 aastat.
  3. Kui palju maksab Andrus Kivirähu "Rehepapi" paberkandjal ja e-raamat.
  4. Milline raamatu on kõige kallim?
  5. Mille järgi on võimalik sorteerida raamatuid?
E-raamatute poed:
Pood Kui palju? Tõde ja õigus I Rehepapp Kõige kallim Sorteerimine
Apollo 791 9.92 12,22 paber
8.24 e-raamat
A. Kitzberg "Libahunt"
29
positsioon,
nimetus,
hind,
lisamise aeg
Rahva Raamat 806

8.43 9.67 paber
6.80 e-raamat
Karistusseadustik: kommenteeritud
väljaanne
70.57
uuemad enne,
tähestikuline,
tarneaeg,
odavamast alates, kallimast alates
Raamatumaailm 729 0 7.83 Johannes Aaviku ideede päevik
28.5
müügi TOP,
odavamad eespool,
kallimad eespool, keskmine hinne,
uuemad eespool
Krisostomus

813

9.42 - ? -
Delfi Digiraamat 569 9.92 8.24 ? -
E-books 511 - - Lühike maailma ajalugu 15.08 hinnang,
hind,
ilmumisaeg,
autor