pühapäev, 28. märts 2010

Lihtsalt e-kirjast

E-kirju kirjutame me iga päev ja tundub, et millesti nii loomulikust ei peaks nagu rääkima. Ometi saan ma igal nädalal vähemalt ühe kirja, kus on tunda, et kirjakirjutaja vajaks veidi juhatust. Seetõttu valmis ka järgnev video:

esmaspäev, 15. märts 2010

Cc litsentsiga piltide otsimine Wikimedia Commonsist ja Flickrist

Autoriõigustest on ikka aeg-ajalt juttu olnud, aga tundub, et sellel teemal võib alati juurde rääkida. Eelmisel nädalal saatsid kaks tüdrukut mulle projektitööks ühe toreda video, kuidas kaitsta kliimat. Kõik oli ilus ja tore, aga paraku ei saa me seda videot kasutada, sest tüdrukud olid pildid otsinud Google'ist ja viitamata neid oma töös kasutanud. Kui video oleks jäänud ainult klassiruumis näitamiseks, oleks piisanud sellest, kui nad oleksid lisanud juurde viited, kuid nemad olid riputanud video YouTube'i, mis tegelikult tähendab avaldamist. Avaldamine on aga varaline õigus, mida autori nõusolekuta teha ei tohi. Mida siis teha? Tüdrukutel on väga raske minna näljahädalisi või üleujutsi kuhugi maailmaavarustesse filmima või pildi autoritega kirjavahetusse astuda. Õnneks on olemas Creative Commons'i litsentsiga pildid, mis sellisel juhul probleemi lahendavad. Ja nii saigi õpilaste jaoks tehtud kaks vidoevastust selle kohta, kust ja kuidas leida Creative Commons litsetsiga pilte, mida oma töös kasutada.

esmaspäev, 8. märts 2010

Tõlkes kaduma läinud

Umbes nädal tagasi näitas üks õpetaja mulle huvitavat kirja, mille ta oli saanud ühelt Soome õpetajalt. Kiri oli küll eesti keeles, aga sisaldas kummalisi vigu. Samas oli kõik arusaadav. Soome õpetaja oli kasutanud Google translatorit (tõlgi), et tõlkida oma kiri otse eesti keelde. Google tõlgi on muutumas aina populaarsemaks ja kui kunagi oli tõlke kvaliteet väga vilets, siis nüüd on asi muutumas aina paremaks. Tegin väikse katse ja tõlkisin alloleva kirja eesti keelest inglise keelde, inglise keelest hispaani keelde, hispaania keelest läti keelde, läti keelest vene keelde, vene keelest araabia keelde ja araabia keelest eesti keelde.



Lõpptulemus oli selline: Tere! Mrehana professor Eesti, tahaksin koos teiega, "kevad on tulekul." Parimate soovidega, Ingrid Maadvere

Õpilaste hulgas on Google tõlgi väga populaarne ja seda kasutatakse palju. Tõlgitakse sõnu, tekste ja lausa terveid veebilehti. Selleks tuleb minna aadressile http://translate.google.com/ ja sisestada tekst või veebilehe aadress.

neljapäev, 4. märts 2010

Kuidas youtube'ida?

Tänu Meeri Sillale sattusin järjekordselt ühele põnevale kursusele "How do YouTube?". YouTube on keskkond, milles tänapäeva noorus elab. Seal õpitakse, seal lahutatakse meelt. Ka õpetajad leiavad sealt palju vajalikku, mida õppetöös kasutada. Järgnevalt mõned nipid.
Keskkond on loodud selleks, et vaadata videosid suurelt ekraanilt.

Quietube http://quietube.com/
YouTube sisaldab palju reklaami ja segavaid elemente. Selleks, et keskenduda ainult videole, on loodud Quietube keskkond. Selleks tuleb lohistada quietube nupp oma brauseri (töötas Mozilla Firefoxiga) nupuribale. Kui nüüd otsida üles üks youtube video ja seejärel klõpsata quietube nupule, on võimalik segajateta videot vaadata.

Safeshare http://www.safeshare.tv/
Samuti üks turvaline keskkond, mis lisaks videote jagamisele võimaldab lõigata sealt välja ka mingi osa ning jagadas siis ainult seda. Lõikamiseks pange video väikeses aknas käima. Kui klõpsate Set Start, pannakse paika algus ning klõpsates Set End, lõpp.


KeepVid http://keepvid.com/
YouTube'i keskkonnast ei saa videosid alla laadida ja tegelikult allalaadimine ei ole ka lubatud. Ometi on õpetajatel vaja seda aeg-ajalt teha. Põhjuseid võib olla palju: klassis ei ole Internetiühendust, Internetiühendus on aeglane, video võib YouTubest ära kaduda jne. Videode allalaadimiseks on palju võimalusi. Minu jaoks on kõige mugavam olnud KeepVid keskkond. URL reale tuleb ainult sisestada video aadress ning klõpsata seejärel paremal pool oleval nupul DOWNLOAD. Läheb nautke aega ja all kastis on näha, mis kujul videot alla laadida saab. Eelistada võiks kõrge kvaliteediga (high quality) mp4 formaati.