teisipäev, 25. august 2009

Õpetaja rollist ja õppimisteooriates

Viimasel ajal olen aina sagedamini hakanud mõtlema muutuvale õpetajarollile ja sellele, kuidas see uus roll minule sobib. Et asja veidi selgitada, peab peatuma õppimisteooriatel, mis kirjeldavad päris täpselt, kes on õpilane ja kes õpetaja. 20. sajandi algul kirjeldati biheiviorismi, kus õpilane on objekt, keda õpetaja stiimul-reaktsioon meetodil mõjutab. Põhimõtteliselt võib meie hindamissüsteemi ka pidada üheks biheiviorismi väljendusvormiks: kui sa luuletuse ära õpid, saad viie. 1960ndatel aastatel hakati biheiviorismi kritiseerima. Väideti, et aju ei ole ainult üks "must kast" vaid aju on kui "arvuti". Õpetajat nähti tuutorina ja õpilast info läbitöötajana. 1960ndatel hakkas arenema ka konstruktivism, mis seadis esikohale õpilase. Õpilane on see, kes konstrueerib teadmisi ja õpetaja on vaid partner, kes toetab. Eesti uus õppekava põhineb ka konstruktivistlikul õppimisteoorial. Tänapäeva arvutimaailma jälgides on aga tunne, et ka konstruktivismi võib pidada aegunud teooriaks. 2004. aastal kirjeldas Georges Siemens konnektivismi, mis arvestab tänapäeva võrgustunud maailma. Selle teooria järgi algab õppimine sidemete loomisest ja võikski öelda, et õppimine on võrgustike loomine. Teadmised on jagatud võrgustikes ja teadmised jäävad ka võrgutsikku. Kõige olulisem õpilase jaoks on kaosest mustrite äratundmine ja sisu on hoopis kõrvalprodukt. Õpetaja ülesanne konnektivismi puhul on olla ühendaja. Õpetaja roll nendes teooriates on täiesti erinev. Võib öelda, et õpetaja Laurist, kes seisis klassi ees ja oli autoriteet, on saanud ?, kes viibib põhiliselt klassi taga ja jälgib toimuvat ning sekkub vajadusel. See klassi eest tahaminek on väga raske, sest reeglina on õpetajad ikkagi sellist tüüpi isiksused, kes armastavad tähelepanu ja armastavad rääkida. Minulegi meeldib esineda ja nautida seda, kui 30 õpilast mind tähelepanelikult kuulavad. Kuidas ma siis nüüd äkki loobun sellest kõigest ja jalutan klassi taha. Üheks päris heaks harjutuseks on tund arvutiklassis. Arvutiklassis peab õpetaja paratamatult loobuma oma poodiumikohast, sest õpilased on näoga arvutiekraani poole. Õpetaja vaid jälgib ja vajadusel juhendab. Olen seda arvutiklassi harjutust korduvalt teinud ja mul on tunne, et nüüd julgen ma tavalises klassiski liikuda klassi eest klassi taha.


Edaspidiseks uurimiseks: http://delicious.com/ingridmaadvere/%C3%B5ppimisteooriad

kolmapäev, 19. august 2009

Kas päikeseprillid või vihmavari?

Ilm ja ilmast rääkimine on ikka eestlaste hulgas armastatud teema olnud ning kui raadiost või telekast loetakse ilmateadet, äratab see kõigi tähelepanu. Ilma ennustamine on samuti läbi aegade au sees olnud. Tänapäeval ei pea õnneks enam ennustamiseks metssealt põrna laenama vaid võib pöörduda veebiavarustesse, kus on tohutult erinevaid keskkondi. Loomulikult on kõigil oma lemmikud, mille abil otsustada, kas võtta kodust lahkudes kaasa päikeseprillid või vihmavari.

Kõige tuntum keskkond on vast http://ilm.ee/, kust infot ammutada.
Eestlastel on aga alati olnud tunne, et kindlasti ennustatakse kusagil mujal ilma täpsemalt. Siret Lahemaa Hiiumaalt soovitas ühte Norra lehekülge http://www.yr.no/, kus on võimalik kellaajaliselt vaadata, millal sadama hakkab. Selleks on kohe esilehel mudel, kus on kahe päeva pilvede liikumine näha.

Tegelikult võib analoogse kaardi leida ka EMHI kodulehelt. Selleks tuleb avalehelt valida Ilmaprognoosid - HIRLAM mudel - Väike mudel. Edasi saab juba valida selle, kas huvi pakub temperatuur, sademed või tuul. Ja jällegi võib kellaajaliset jälgida, mis väljas toimub. Aitäh Triina Predenile selle lingi eest.

Ja lõpetuseks natuke nalja ka. Silma jäi lehekülg "Kas hakkab sadama" http://goingtorain.com/. Tuleb sisestada vaid oma linna nimi ja kohe on vastus näha. Tallinnas võib võibolla täna hakata sadama. Väiksemate kohtada elanikud seda lehekülge kahjuks kasutada ei saa.

neljapäev, 13. august 2009

Haridustehnoloogia käsiraamat

Tiigrihüppe Sihtasutus on huvilistele jaganud Kai Pata ja Mart Laanpere poolt koostatud "Haridustehnoloogia käsiraamatut". Raamatut on muidugi mugavam lugeda paberkandjal, aga kui see teos pole teie raamaturiiulile jõudnud, siis saab ka veebist enda jaoks huvitavat lugeda ja uurida. Enne õppeaasta algust saab siit kindlasti palju häid mõtteid.
Tiigriraamat

esmaspäev, 3. august 2009

10 keskkonda koduka loomiseks

Ma olen juba ammu tahtnud luubi alla võtta erinevad keskkonnad, mis võimaldavad otse veebis luua endale kodulehekülge. Ometi olen seda ettevõtmist ikka edasi lükanud, sest tegemist on väga mahuka tööga. Õnneks sadas sellel suvel ka vihma ja ma sain rahulikult veebis ringi luusida. Lõplikult rahul ma tulemusega ei ole. Nimelt ei õnnestunud mul ka parima tahtmise juures kõike teada saada. Mõned keskkonnad varjavad tahtlikult seda, kui palju saab faile üles laadida või mitu lehekülge saab luua. See tegi hindamise keeruliseks. Seadsin endale jällegi lähteülesande, et keskkondi järjestada:
1. Maht (storage). Väga oluline on, kui palju ma siis tegelikult faile üles laadida saan. Kui maht oli 100 ja rohkem MB sai keskkond 2 punkti. Kui seda üldse mainitud ei olnud, siis 0. Võitjad: Webnode, Jimdo, SnapPages, Spruz.
2. Mallide arv. Ega see väga oluline ei ole, aga ikka on tore, kui saab ilusaid kujundusi valida. Olen märganud, et palju malle ei pruugi sugugi tähendada seda, et neid kõike õpilased või õpetajad kasutada saavad. 2 punkti said keskkonnad, mis pakkusid ole 100 malli. Võitjad: Wix, Yola, Webs, Spruz.
3. Failide lisamine. Kasutaja jaoks on mugav see, kui saab lisada mitu faili korraga. 1 punkt keskkonnale, kui seda sai teha. Võitjad: Webnode, Wix, Yola, SnapPages, Edicy, Sauropol, Webs, Spruz.
4. .doc faili lisamine. Enamasti pole probleeme piltide lisamisega. Seepärast üritasingi lisada doc faili. 1 punkt, kui seda teha sai. Võitjad: Webnode, Wix, Weebly, Yola, Jimdo, Edicy, Sauropol, Webs, Spruz.
5. HotPotatoes testi lisamine. HotPotatoes on Eestis populaarne, aga õpetajatel on tihti probleeme testide avaldamisega. Mitte kõik keskkonnad ei luba htm faile. 2 punkti sai keskkond, kuhu sai laadida ka piltidega HotPotatoes testi ja 1 punkti see, kuhu sai lihtsa testi laadida. Võitjad: Sauropol, Webs, Spruz.
6. Lehekülgede arv kodukal. Paljud keskkonnad piiravad seda, kuid kirjas on see harva. Need, kes ausalt tunnistasid, et 10 lehte, said 2 punkti. Teiste puhul tuli katsetada. Üle 15 ma ei läinud. Võitjaid ei julge välja kuulutada.
7. Vistutamine (embed). Youtube videoga said kõik hakkama, aga üritasin vistutada ka eelmisel õppeaastal Koolielu IKT infotundides filmitud. See oli mõne keskkonna jaoks paras pähkel, aga andis 2 punkti. Võitjad: Webnode, Weebly, Yola, Sauropol, Webs, Spruz.
8. Avaldamine. Enamasti toimub avaldamine automaatselt, aga tore oleks see, kui saaks ka mustandina asja hoida. Maksimaalselt teeniti 2 punkti, siis kui sai iga tüki eraldi avaldada. Võitja: Sauropol.
9. Backup. Varukoopiad on väga olulised ja ega me tegelikult ei jaksa ju kõiki neid kasutustingimusi läbi lugeda. Mõnikord on kirjas, et kui aasta jooksul pole sisse logitud, siis lehekülg kustutatakse. Õppematerjale luues, aga võib täitsa nii juhtuda, et valmis leheküljele polegi enam asja. Kahju, kui see kõik kaduma läheb. Lisaks sellele võivad ka keskkonnad eksisteerimise lõpetada. Võitja: Yola.
10. Koostöö. Mõnikord on tahtmine koos mõnda lehte üles ehitada. Võitjad: Edicy, Webs, Spruz.
11. Kasutamise lihtsus. See kriteerium on muidugi täitsa subjektiivne, aga minu jaoks oluline punkt. 2 punkti said lihtsad keskkonnad, kus kaua otsima ja nuputama ei pidanud. Võitjad: Weebly, Yola, Jimdo, SnapPages, Roxer, Webs.
12. Menüüdes õ, ä, ö ja ü kasutamine. See punkt lisandus alles hiljem, sest avastasin, et mitte iga keskkond ei luba luua näiteks lehte Tööelu. Võitjad: Webnode, Wix, Weebly, Jimdo, Edicy, Sauropol, Roxer, Webs.

Järgnevalt siis tulemused:
Wix http://www.wix.com/ (8 punkti)
Mul on tõsisest kahju, et selline äkiline keskkond viimaseks jäi. Kindlasti jääb Wix meelde ja kuigi ma enda materjalide avaldamiseks seda ei kasutaks, siis on siin suurepärane vahend näiteks kunstiõpetajatele. Kõike saab lohistades paigutada lehel ringi ning tegemist on pigem kujundustööga kui veebilehe loomisega. Wix on kindlasti kõige värvikam leid viimasel nädalal.
+ tohutud võimalused kujundamiseks, saab lisada ka doc faile, keskmiselt lihtne kasutada
- väga palju peab vaeva nägema, et midagi valmis saaks, HotPotatoes teste lisada ei saa, backup'i ja koostööd teha ei saa


Snappages http://snappages.com/ (9 punkti)
Kuidagi vähem võimalusi võrreldes teiste keskkondadega, aga kui on vaja ruumi piltide jaoks, siis seda siin on.
+ maht 1 GB, lihtne kasutada, sõpru saab kutsuda vaatama ja kommenteerima
- ainult 4 malli, üles saab laadida ainult pildifaile, backup'i teha ei saa, menüüs ei saa kasutada õ, ä, ö ja ü tähte, kodukale saab luua ainult 5 lehte


Edicy http://www.edicy.com/ (9 punkti)
Ainus eestikeelne keskkond, mis peaks natuke vähem inglise keelt oskavatele kasutajatele palju rõõmu pakkuma.
+ saab lisada mitu faili korraga, koostöö võimalus, eestlaste loodud, HotPotatoes teste saab lisada piltideta
- natuke keeruline, ühe konto all üks kodukas, backup'i teha ei saa, ainus keskkond, mille puhul pidin toimetamisel kasutama abi (õnneks oli see eestikeelne)

Yola http://www.yola.com/ (10 punkti)
Yola't tunti varem SynthaSite nime all. Eestis on Yolal päris mitmeid fänne.
+ lihtne kasutada, 179 malli, faile saab lisada mitu korraga, vistutamine töötab väga hästi, ainus keskkond, kus saab teha backup'i, ühe konto alla saab luua mitu veebilehte
- Hotpotatoes teste lisada ei saanud, koostööd teha ei saa, menüüdes tuleb vältida õ, ä, ö ja ü tähte

Weebly http://www.weebly.com/ (11 punkti)
Kõige tuntum keskkond Eestis, mida koolides aktiivselt kasutatakse ja mis on tõesti lihtne ning tore.
+ lihtne kasutada, saab lisada HotPotatoes teste ilma piltideta, vistutamine töötab väga hästi, ühe konto alla saab luua kaks veebilehte
- faile peab lisama ükshaaval, backup'i teha ei saa, lehel toimetada saab üksi

Webnode http://www.webnode.com/ (12 punkti)
Webnode on ka juba Eestis vana tuttav.
+ maht 100 MB, saab lisada mitu faili korraga, kui lisada näiteks doc fail, siis saab seda otse veebis töödelda (zoho keskkonnas), vistutamine töötab väga hästi, saab kutsuda ühe kasutaja lisaks, kogu aeg on näha palju veel ruumi järgi jäänud on, ühe konto alla saab luua mitu veebilehte
- HotPotatoes testi ei saanud lisada, backup'i saab teha ainult raha eest

Jimdo http://www.jimdo.com/ (12 punkti)
Kuidagi lihtne ja armas keskkond. Väga suured võimalused olid päise kujundamiseks.
+ maht 500 MB, päise kujundamise võimalused, vistutamine töötab väga hästi, lihtne, saab kutsuda sõpru vaatama ja kommenteerima
- faile peab lisama ükshaaval, HotPotatoes teste ei saanud üles, backup'i teha ei saa, segab reklaam vasakul, väljalogimisnupp otsisin kaua (see oli all paremas nurgas)
Sauropol http://www.sauropol.com/ (13 punkti)
Sauropol on kindlasti minu lemmik. Eestlaste poolt loodud, kuid kahjuks mitte eestikeelne keskkond, mida olen paljudele soovitanud, lubab päris palju teha ja on oma loogikaga.
+ maht 50 MB, korraga saab üles laadida mitu faili, HotPotatoes töötab ka piltidega, vistutamine töötab väga hästi, iga ühik avaldatakse eraldi, malle on 31 (neid saab vajadusel ise muuta)
- natuke keeruline, ei saa teha koostööd, backup'i arvutisse teha ei saa, salasõna kipub mul ka alati ununema, sest nõudmised on ranged (suur täht ja number peavad sees olema), ühe konto alla saab luua ühe veebilehe

Webs http://www.webs.com/ (14 punkti)
Webs'i tunti kunagi Freewebs'i nime all ja minagi olin seda kunagi katsetanud. Tookord ma pettusin keskkonnas - liiga keeruline ja ühel hetkel ei lubatud enam lehti rahata juurde luua. Tänaseks on asja arendatud ja Webs on juba palju sümpaatsem tegelane.
+ lihtne keskkond, üle 300 malli, korraga saab üles laadida mitu faili, HotPotatoes töötab ka piltidega, vistutamine töötab väga hästi, iga lehekülg salvestatakse eraldi, saab kutsuda juurde liikmeid toimetama
- vaba konto maht ja lehekülgede arv ei ole teada, backup'i teha ei saa

Spruz http://spruz.com/ (17 punkti)
Kummaline, et see keskkond osutus võitjaks. Seal toimetades tundus kõik kuidagi kohmakas ja keeruline. Ometi tundub, et antud ülesannetega sai ta kõige paremini hakkama.
+ maht 100MB, 106 malli, korraga saab üles laadida mitu faili, HotPotatoes töötab ka piltidega, vistutamine töötab väga hästi, iga lehekülg salvestatakse eraldi, võimalik teha koostööd (liikmed peavad registreeruma keskkonda ja paluma luba), ühe konto alla saab luua mitu veebilehte
- suhteliselt keeruline, saab luua max 10 lehte, ei saa teha backup'i arvutisse, menüüdes ei saa kasutada õ, ä, ö ja ü tähte